• a
  • a
  • a
U bent hier:  ›   ›  Dagelijks onderhoud
Volg ons op

Dagelijks onderhoud

Als woonstichting zorgt Vryleve voor goede en veilige woningen voor u en alle andere huurders. Wij onderhouden al onze woningen goed. We schilderen bijvoorbeeld regelmatig de buitenkant en zorgen voor een goed werkende centrale verwarming. Ook houden we vloeren, trappen, liften en galerijen in woongebouwen – de zogenaamde  gemeenschappelijke ruimten - netjes en goed verlicht.

Uw dagelijks onderhoud

U bent als huurder zelf verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud van uw woning. Dit wordt in de wet 'huurdersonderhoud' genoemd. Onder dagelijks onderhoud vallen bijvoorbeeld het witten, sausen, behangen en schilderen binnenshuis en het bijvullen van de c.v.-installatie. Een volledige lijst van taken staat in het Besluit Kleine Herstellingen  (8 april 2003), dat hoort bij artikel 240 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek.

Als u niet handig bent of geen tijd heeft voor het dagelijks onderhoud, kunt u lid worden van het Servicefonds huurdersonderhoud. Voor € 4,17 per maand (prijspeil 2024) zorgen wij dat kleine klussen in uw woning goed worden uitgevoerd. Voor € 1,22 per maand (prijspeil 2024) kunt u ook lid worden van het Glasfonds. Bij glasbreuk vervangen wij dan al het binnen- en buitenglas.

Dagelijks onderhoud tuin

U huurt een woning van Vryleve. Waarschijnlijk hoort daar ook een tuin bij. Net zoals u verantwoordelijk bent voor het dagelijks onderhoud van uw huis, bent u ook verantwoordelijk voor het onderhoud van uw tuin. Bij het inrichten van uw tuin is het belangrijk om te bedenken hoe u het dagelijks onderhoud makkelijk kunt doen.

Uw tuin moet er netjes uitzien

Wij verwachten van u dat u de tuin, het eventuele erf, oprit en erfafscheiding zo onderhoudt dat ze een verzorgde indruk maken. Dit is een verplichting volgens het Besluit Kleine Herstellingen. Het is niet toegestaan om een voertuig of vaartuig in de voortuin van een woning te plaatsen. De voortuin dient als siertuin bij de woning. Dit geldt ook voor een gemeenschappelijke (voor)tuin bij een appartementengebouw.

Onderhoud tuin

De tuin is meestal al aangelegd als u in de woning komt wonen. U kunt deze na verloop van tijd aanpassen.  Uw verplichte onderhoud bestaat uit:

  • regelmatig gras maaien;
  • onkruid verwijderen in de tuin, tussen de tegels van oprit, toegangspaden, achterpaden en terrassen;
  • gebroken tegels vervangen;
  • heggen, hagen en bomen regelmatig snoeien;
  • dode planten vervangen;
  • kapotte planken of delen van houten erfafscheidingen vervangen en zorgen dat ze recht blijven staan;
  • Als de erfafscheidingen geverfd of gebeitst zijn deze regelmatig verven of beitsen.

Daarnaast verwacht Vryleve dat u:

  • bladeren veegt en afvoert. In de herfst plaatst de gemeente Zevenaar grote verzamelkorven op veel plekken in ons werkgebied; 
  • klimop van gevels verwijdert om beschadiging van de voegen van huis en berging te voorkomen.

Tips om bevriezing in uw huis en tuin te voorkomen

* Check waterleidingen in onverwarmde kamers en de kelderkast. Een eenvoudige isolatiebuis kan veel schade en kosten voorkomen.

* Zet de thermostaatkranen niet helemaal dicht. Het vorstsymbooltje is er niet voor niets. Is er geen verwarming in een kamer maar wel water? Zet dan de binnendeuren open.

* Bent u een paar dagen weg van huis? Zet de thermostaat dan op 15 graden en in geen geval  helemaal uit. De kosten voor het verwarmen van een leeg huis vallen in het niet bij de schade door een gebarsten waterleiding.

* Heeft u een buitenkraantje? Tap deze op tijd af. Meestal zit het tapkraantje bij de watermeter. Draai de buitenkraan open en laat hem open staan. Controleer meteen de hoofdkraan van het water: kan die nog soepel dicht? Leg ook de tuinslang binnen, want ook die scheurt door het uitzettende water.

* Is de waterleiding toch bevroren? Gebruik een föhn om de leiding te ontdooien.

* Bescherm vorstgevoelige planten met een laagje bladeren, noppenfolie of potaarde.

* Zorg ervoor dat er geen water in aardenwerk potten in de tuin staat. Anders vriezen de potten kapot. Leg er houtjes onder, zodat het vocht via het drainage-gat weg kan.

* Heeft u een konijn of andere dieren in een buitenhok? Hang een doek of zeil over de kooi en zorg voor extra stro. Haalt u de dieren naar binnen, doe dat in een onverwarmde ruimte, bijvoorbeeld de schuur of berging. Het diertje krijgt het door zijn wintervacht anders veel te warm.

 

Wonen en gezondheid

Het schoonmaken in uw woning hoort niet bij het dagelijks onderhoud. U bepaalt zelf hoe en hoe vaak u douche en toilet schoonmaakt, stofzuigt, stof afneemt en dweilt. U heeft dus zelf invloed op hoe gezond uw woning is.. 

Wij raden u wel aan om dagelijks te luchten en voortdurend te ventileren. Dit zorgt voor een schone en gezonde binnenomgeving. Door vochtige lucht af te voeren krijgen schimmels minder kans om te groeien.

Een legionellabesmetting in huis komt gelukkig zelden voor. Toch is de kans iets groter op momenten dat de legionellabacterie kan groeien, zoals in stilstaand water tussen de 20 en 50 graden Celsius. Dit kan gebeuren als u terugkomt van vakantie of als er water achterblijft in een tuinslang of airco. U kunt besmet raken door het inademen van de nevel van besmet water. Om dit te voorkomen adviseren wij u de tuinslang niet aan de kraan gekoppeld te laten en leidingen te spoelen als u terugkomt van vakantie.

Hoe spoel je kranen en douches door?

Kranen en de douche kunt u doorspoelen door twee minuten koud water en twee minuten warm water door te laten lopen. Zet alle kranen helemaal open. Laat het koude water twee minuten doorstromen én laat het warme water twee minuten doorstromen. Om inademing van waterdruppels te voorkomen tijdens het doorspoelen, stopt u de douchekop in een emmer onder water (of in de wasbak onder water). Ventileer de badkamer goed tijdens het spoelen.

Het is verstandig kranen en de douche door te spoelen als u terug komt van vakantie.

Adviezen om groei van legionella bacteriën thuis te beperken

- Zorg dat het warme water uit de kraan bij boilers minimaal 60 graden Celsius is.

- Bij doorstroomtoestellen (zonder voorraadvat) moet de temperatuur van het warme water minimaal 55 graden Celsius zijn.

- Als u langer dan een week van huis bent laat de boiler dan op minimaal 60 graden Celsius staan of leeglopen. Vul en verhit de boiler bij gebruik opnieuw.

- Gebruik alle koud- en warmwaterkranen minimaal één keer per week om stilstaand water te voorkomen. Als dit door bijvoorbeeld vakantie niet kan, spoel de kranen dan voor gebruik goed door.

- Plaats apparaten die warm kunnen worden niet tegen de koudwaterleidingen om opwarming van koud water te voorkomen.

- Laat tuinslangen zoveel mogelijk leeglopen na gebruik.

- Maak plantensproeiers na gebruik leeg en vul ze vlak voor gebruik opnieuw met vers water.

- Maak luchtbevochtigers regelmatig schoon (volgens gebruiksaanwijzing).

- Heeft u een bubbelbad of jacuzzi? Maak deze goed schoon, ook de luchtgaten en leidingen hierachter (zie gebruiksaanwijzing).

Achterpaden en trottoirs

De achterpaden grenzend aan uw achtertuin dienen veilig en toegankelijk te zijn. Om dit mogelijk te maken, vragen wij van u:

  • regelmatig zwerfvuil weg te halen;
  • onkruid te verwijderen;
  • overhangende takken weg te knippen of te zagen;
  • het achterpad gangbaar te houden. Dit betekent dat het achterpad niet gebruikt mag worden voor het stallen van spullen.

Daarnaast vragen wij het trottoir voor uw voortuin en eventueel naast uw zijtuin regelmatig te vegen. Verder onderhoud van het trottoir is voor rekening van de gemeente Zevenaar. Ziet u kapotte tegels en storing aan openbare verlichting? Wij vragen u vriendelijk dit te melden bij de gemeente Zevenaar via 0316-595 111 of te melden aan de gemeente zevenaar.

 

Vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen over uw dagelijks onderhoud, gezond wonen of tuinonderhoud en het aanleggen van uw tuin? Of heeft u – zelf of samen met buren - ideeën over inrichting van het groen en de paden rondom uw huis? Meldt dit bij ons, via info@vryleve.nl of via telefoonnummer 0316-543741. Wij denken graag met u mee.