GOED WONEN EN LEVEN OP HET GELDERS EILAND

 

Een prachtig onderwerp om met een niet te grote groep betrokkenen een dialoog over te voeren. Onder de inspirerende leiding van twee begeleiders van ‘zorg verandert’ uit Arnhem begonnen we de ongeveer twee uur durende dialoog met het welbekende voorstelrondje.

Naast de begeleiding bestond de groep uit enkele huurders (waaronder enkele bestuursleden van de HBV), mensen actief in een dorpsraad, een gemeente ambtenaar en twee medewerkers van Vryleve. 

Het mooie van een dialoog is dat je frank en vrij je eigen beeld/mening kunt geven zonder dat daar vervolgens een discussie over gevoerd gaat worden. Er is geen sprake van gelijk hebben en/of krijgen. Elke mening telt! Een eeuwenoude en nog steeds prachtige methode om in alle openheid met elkaar te praten! 

Die openheid was er ook deze avond en ieder sprak vanuit zichzelf en niet vanuit zijn mogelijke functie of rol Huurdersbelangenvereniging die openheid was er ook deze avond.  

Een terugkerend thema in de  dialoog was voor mij dat voor  “goed wonen en leven” contact met directe buren en omgeving van groot belang is. Contact met wederzijds respect vergroot het gevoel van veiligheid en geborgenheid enorm.

Contacten die zeker in onze dorpen waar de voorzieningen minder worden steeds moeilijker op natuurlijke wijze gelegd worden. Niet voor niets kwam de ‘groepsapp’  aan de orde.

Zo werd ook stil gestaan bij de nog steeds mogelijke sluiting van de school in Spijk. De laatste plek in Spijk waar op een natuurlijke wijze contacten gelegd worden. De consequenties van sluiting van deze school zullen enorm zijn voor Spijk en zijn onomkeerbaar!

Ik ging naar huis met nieuwe ideeën, mogelijke oplossingen, opdrachten voor ons zelf en nieuwe contacten. Maar ook met de wetenschap dat een ieder het zeer geslaagd vond en duidelijk aangaf dat dit voor herhaling vatbaar was.

 

Dirk Hoogland

21 februari 2018